Ta bort eventuellt skinn från laxen och skär ner i mindre bitar.
Lägg laxen i en mixer och mixa tillsammans med 8 gram salt, till en färs. Häll försiktigt ner grädden så att det blandas ordentligt.
Koka upp en kastrull med vatten och två lagerblad, i den ska laxquenellerna tillagas.
Börja med såsen, hacka löken fint och låt den koka med vitt vin. Vinet ska reduceras så att det nästan är torrt. Slå på fiskfonden och låt det koka ihop och reducera. Avsluta med grädden och låt den reducera rejält, till mindre än hälften. Rör om så det inte bränner vid eller kokar över.
Skiva kokt potatis och bryn smör i en stekpanna. Tillsätt potatisen och låt den bli varm i smöret. Tillsätt riven pepparrot och plockad dill till potatisen och stäng av värmen, spara lite dill till garnityr.
Forma queneller, de ska vara äggformade, med hjälp av två skedar. Doppa skedarna i vatten mellan varje quenell så blir det enklare. Lägg försiktigt ner quenellerna i den sjudande lagen och låt de ligga där ca 5-7 minuter tills de är klara.
Red eventuellt av såsen med lite maizenaredning om du vill ha en tjockare konsistens. Servera med potatis i botten av tallriken, fortsätt med laxqueneller och sist såsen. Garnera med dill och servera!