Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr

Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr_01
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Mjuk pepparkaka i långpanna med glasyr

14 ingredienser

1 h

"Att baka i långpanna är perfekt när du ska bjuda ett större sällskap. Det går fort och räcker till många." /Jenny Wrasén

Ingredienser

portioner bitar
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen nejlika
  • 1 msk malen kardemumma
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk bikarbonat
  • ev lingon, tinade att garnera med

Glasyr

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 300 g färskost (typ Philadelphia)
  • 8 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget och tillsätt filmjölken.
  3. Blanda mjöl, kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och bikarbonat i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och rör till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en långpanna, cirka 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Gör glasyren. Rör ihop smör, färskost och florsocker i en skål och bred ut över kakan.
  7. Skär kakan i lagom stora munsbitar. Garnera gärna med lingon vid servering.