Mjuk pepparkaka med rårörda lingon och frosting

Mjuk pepparkaka med lingonsylt och frosting
Foto: Caroline Tengen

Mjuk pepparkaka med rårörda lingon och frosting

18 ingredienser

1 h 20 min

Mjuk pepparkaka kan man knappt få nog av när det närmar sig jul! Toppa med krämig frosting och syrliga lingon så kommer det bli en riktigt festlig kaka till julfika och glöggmingel.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer

Ingredienser

portioner

Rårörda lingon

  • 50 g lingon
  • 0,33 dl Dansukker Rörsocker Strö

Mjuk pepparkaka

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl Dansukker Farinsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl gräddfil [150 ml]
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 tsk bikarbonat

Frosting

  • 150 g mascarpone [1,5 dl]
  • 1 dl Dansukker Florsocker
  • 1 limefrukt, skalet (gärna obesprutad)
  • 5-10 ml limesaft, färskpressad

Alternativt tillbehör

  • grädde
  • lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Rårörda lingon

  1. Blanda ihop lingon och rörsocker, ställ åt sidan.

Mjuk pepparkaka

  1. Vispa smör och farinsocker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda i gräddfilen.
  2. Blanda mjölet med kryddorna och bikarbonaten och rör ner i smeten. Vänd ner de rårörda lingonen och rör smeten slät.
  3. Häll upp smeten i en smord springform, cirka 23 cm i diameter. Baka pepparkakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna.

Frosting

  1. Den mjuka pepparkakan är lika god med som utan frosting, men önskas frosting så blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylskåpet i cirka 30 minuter.
  2. Bred eller spritsa ut frostingen på kakan och dekorera med lingon eller servera kakan med vispad grädde och lingon.
TIPS!
Fler tips!
Saffran- och pistagekola

Fler tips!

 Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer