Mjuk pepparkaka som tigerkaka

koket.se
Mjuk pepparkaka som tigerkaka
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Mjuk pepparkaka som tigerkaka

14 ingredienser

1 h

Tänk dig en klassisk tigerkaka men du använder smeten till en mjuk pepparkaka istället. En riktig succé till jul!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Smet

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl filmjölk

Smak 1

  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 msk kakao
  • 0,5 dl lingonsylt

Smak 2

  • 1 msk vaniljsocker

Servering

  • 1 burk smetana [ca 200 g]
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • hasselnötskräm (eller salt kolasås)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smöra en brödform som rymmer 1,5–2 liter.

Smet

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en stor bunke.
  3. Sikta ner vetemjöl och bikarbonat i äggsmeten och vänd försiktigt runt med en slickepott.
  4. Häll i filmjölken och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet.

Smak 1 och 2

  1. Dela upp smeten i två skålar.
  2. I den ena skålen tillsätter du ingredienserna för smak 1 (pepparkakskrydda, kanel, kakao och lingonsylt). Rör ihop till en jämn smet.
  3. I den andra skålen tillsätter du vaniljsocker för smak 2 och blandar.

Gräddning

  1. Häll lite av varje smet omväxlande i brödformen.
  2. Dra en grillpinne (eller spetsen på en kniv) i en svepande rörelse för att försiktigt skapa ett marmorerat mönster i smeten.
  3. Grädda kakan näst längst ner i ugnen i 35–40 minuter.
  4. Kontrollera med en sticka, kakan är färdig när stickan kommer ut torr.
  5. Låt kakan svalna i formen i några minuter innan du vänder upp den på ett galler.
  6. Låt kakan svalna helt innan servering.

Servering

  1. Häll smetana i en skål och smaksätt med vaniljsocker.
  2. Vispa blandningen fluffig med hjälp av en elvisp.
  3. Dela kakan i portionsbitar och servera varje bit med en klick vispad smetana och toppa med hasselnötskräm eller salt kolasås.