Mjuk saffranskaka med toscatopping

POPULÄRT
koket.se
Mjuk saffranskaka med toscatopping
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Mjuk saffranskaka med toscatopping

13 ingredienser

En drömmigt god kaka som tack vare mandelmassa i smeten gör den garanterat saftig. Den mjuka och saffransdoftande kakan täcks efter gräddning med en klassisk mandeltosca och får sen gå ytterligare minuter i ugnen så att toscan blir sådär härligt knäckig och gyllenbrun.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

Saffranskaka

  • 200 g smör
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 7 g bakpulver [1,5 tsk]
  • 100 g mandelmassa
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 150 g mjölk [1,5 dl]

Tosca

  • 100 g smör
  • 50 g vispgrädde
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 150 g mandelspån (eller mandelsplitt)

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en rund springform med bakplåtspapper på sidorna och i botten.
  2. Smält smör i en kastrull. Stöt saffran med lite strösocker i en mortel. Rör ner saffran- och sockerblandning i smöret och ställ åt sidan.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke tillsammans med den rivna mandelmassan.
  4. Vispa strösocker och ägg fluffigt med elvisp. Blanda i det smälta smöret och mjölk. Vänd ner de torra ingredienserna.
  5. Fyll formen med smeten och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Gör ett stickprov och kontrollera att kakan är färdiggräddad innan du tar ut kakan. Ta ut kakan och låt den svalna i formen 10 minuter innan du lägger på toscatäcket.

Tosca

  1. Sätt ugnen på 200 grader, övervärme.
  2. Smält smör tillsammans med strösocker och grädde i kastrull. När allt har smält, vispa i vetemjöl och därefter mandel.
  3. Täck kakan med ett toscatäcke och grädda 10--15 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna.