Moas italienska smörgåstårta med pesto och fetaoströra

Moas italienska smörgåstårta med pesto och fetaoströra
Foto: Moa Munk
Moa Munk SMK 2019
Moa Munk SMK 2019

Moas italienska smörgåstårta med pesto och fetaoströra

Av: Moa Munk

Från: Sveriges mästerkock

24 ingredienser

75 m

En smakrik smörgåstårta i modern tappning med italienska smaker. Klassiskt vitt bröd, en fyllning med pesto och rödlök och en fyllning med fetaost och paprikaröra. Dekorera med serrano, salami och bresaola.

Ingredienser

portioner

bröd

  • 15 skivor formfranska

Pestofyllning med rödlök

  • 1 kruka basilika
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 50 g parmesanost
  • 30 g pinjenötter
  • 0,5 msk citron, saften
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • 0,5 rödlök

Fetaost och paprikaröra

  • 1 röd paprika
  • 150 g fetaost
  • 1 chilifrukt
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar
  • 6 skivor serranoskinka

Dekoration

  • 300 g färskost
  • 100 g salami
  • 100 g serranoskinka
  • 100 g bresaola
  • 4-5 körsbärstomater, skivade
  • 0,5-1 dl rödbetsgroddar

Gör så här

Pestofyllning med rödlök

  1. Plocka bladen från basilikan. Mixa basilikan med vitlök, olivolja, riven parmesan, pinjenötter och citronsaft. Blanda detta i en skål tillsammans med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  2. Skala och finhacka rödlöken och lägg i en separat skål.

Fetaost och paprikaröra

  1. Dela upp paprikan i 6 stora klyftor. Stek klyftorna hårt med skalet neråt i en stekpanna med olja. Skalet ska nästan bli svart och paprikan ska mjukna. Dra av skalet och hacka upp paprikan i småbitar. Ta undan 1/4 av paprikahacket och lägg i en skål. Blanda resten av paprikan med finhackad chili, smulad fetaost och crème fraiche i en bunke, smaka av med salt och peppar.
  2. Strimla serranoskinkan och lägg i en skål.

Uppbyggnad

  1. Lägg tre skivor bröd bredvid varandra på en bricka, bred på hälften av pestofyllningen och hälften av rödlöken. Lägg på ytterligare tre skivor bröd över pestofyllningen. Bred på hälften av fetaost- och paprikafyllningen och strö över hälften av paprikahacket och strimlad serranoskinka.
  2. Lägg sedan på tre skivor bröd till och gör om processen med pestofyllning, bröd och fetaost och paprikafyllningen tills det är tre brödskivor kvar på toppen (totalt ska det vara 5 lager med bröd). Spackla tårtan helt vit med färskost. Toppa tårtan små knyten som du gör av de olika skinktyperna genom att ”knyckla” ihop vardera skiva kött. Stoppa in de skivade cocktailtomaterna och rödbetsgroddarna lite här och där över hela toppen.