Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...

Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...
Foto: Frida Wismar
Linda Hansson
Linda Hansson

Mockabitar, mockarutor, kärleksmums...

Av: Linda Hansson

Från: Fika är livet

14 ingredienser

45 m

"Kärt barn har många namn! Denna kaklegend tror jag vi alla har sett och ätit – man ser den på varenda skolavslutning och hockeymatch där föräldrarna fixar fikat till kiosken, och i alla små fik runtom i landet som serverar hembakat. I min värld så heter den bajskaka, det är någon i Rataryd om myntat uttrycket och kakan har hetat så sedan dess." /Linda Hansson

Tips! 

  • Dra några matskedar sprit i smeten: punsch kanske, eller rom… 
  • Byt ut kokos mot strössel, hackade nötter, hackad daim eller annat. 
  • Riv lite apelsinskal i smeten, eller hacka i lite choklad.

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 ägg
  • 4,5 dl strösocker
  • 6,75 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 2,25 dl mjölk
  • 225 g smör, smält och avsvalnat
  • 1,5 msk kakao
  • 3 tsk vaniljsocker

Glasyr

  • 3,5 dl florsocker
  • 4 msk smör, smält
  • 4 msk kaffe, starkt
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • kokos

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda och sikta mjöl och bakpulver och tillsätt i äggsmeten lite i taget, omväxlande med mjölk och smält avsvalnat smör. Rör till sist ner siktad kakao och vaniljsocker.
  2. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform (20 x 30 cm). Bred ut den jämnt och grädda i ca 15 minuter på 225 grader.
  3. Rör ihop glasyren och bred den över hela kakan medan den fortfarande är ljummen. Strö över kokos och skär upp i lagom stora bitar.