Modern torsk med äggsås

POPULÄRT
Modern torsk med äggsås
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Modern torsk med äggsås

26 ingredienser

1 h

Jonas Lagerström bjuder på en modern tappning av "Torsk med äggsås” i vinterskrud med gratinerad potatis.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 1 kg torskfilé (torskrygg)
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 citron
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk kummin
  • 80 g smör

Sås

  • 80 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt
  • champagnevinäger

Tillbehör

  • 1 burk ansjovis
  • 3-4 ägg
  • gräslök
  • färsk pepparrot
  • dill

Syrad lök

  • 3 bananschalottenlökar
  • 0,33 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2-3 msk ättiksprit 12 %

Gratinerad potatis

  • 800 g kulpotatis (små och fast sort)
  • 120 g smör
  • 2 dl crème fraîche
  • persilja
  • 80 g Västerbottensost

Gör så här

Fisk

  1. Blanda salt, socker samt kryddor och gnid in det i fisken. Låt stå i ca 20 minuter.
  2. Skölj av fisken och pensla med smör.
  3. Baka på 140 grader till en innertemperatur på ca 40 grader.

Sås

  1. Smält smör och vispa in mjölet.
  2. Tillsätt mjölken och koka ihop i 3-4 minuter för att koka bort mjölsmaken.
  3. Smaka upp med salt och vinäger.

Tillbehör

  1. Skär ner ansjovisen och koka äggen löskokta.
  2. Skär ner gräslöken och riv pepparroten.
  3. Vänd ner lite av örterna och pepparroten i såsen precis innan serveringen.

Syrad lök

  1. Koka upp socker, vatten och ättika.
  2. Skala och skär löken i tunna ringar.
  3. Lägg lökringarna i den varma lagen och låt svalna.

Gratinerad potatis

  1. Koka potatisen mjuk och låt kallna.
  2. Vänd upp potatisen i brynt smör och lägg i en ugnsfast form.
  3. Baka på 220 grader i 5-10 minuter.
  4. Toppa sedan potatisen med crème fraîche, örter och ost.