Tom ka gai - kyckling i kokosmjölk

Tom ka gai - kycklinggryta med kokosmjölk
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Tom ka gai - kyckling i kokosmjölk

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

16 ingredienser

Tom ka gai, kycklingsoppa eller kycklinggryta med kokosmjölk, chili och lime. Denna smakrika rätt är nu känd även utanför Thailand. Lättlagat och gott!

I ett helt år åt jag den varje fredag när jag kom hem utmattad efter en hård arbetsvecka. På den tiden var jag lite lat och köpte den färdig hos den thailändska restaurangen runt hörnet. Nu gör jag den alltid själv, för det är trots allt ganska lätt. Traditionellt serveras Tom ka gai med ris istället för nudlar.
Galangal är en krydda som ofta förekommer i asiatisk matlagning, framförallt i Thailand. Den används på samma sätt som färsk ingefära. Det är rotstammen, som blir ca 1 cm, som man använder. /Monika

Ingredienser

portioner

Tom ka gai

  • 2 kycklingfiléer
  • 150 g champinjoner
  • 16 g körsbärstomater
  • 3 citrongräs (endast den vita delen)
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 salladslökar
  • 8 dl hönsbuljong
  • 8 dl kokosmjölk
  • 1 msk galangal, riven (färsk eller färsk ingefära)
  • 5 limeblad
  • 250 g äggnudlar
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 dl limejuice, färskpressad [1-2 lime]
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • ev chilifrukt, till garnering

Gör så här

Tom ka gai

  1. Skär kycklingfilé i strimlor.
  2. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor.
  3. Halvera körsbärstomaterna.
  4. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt.
  5. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor.
  6. Skiva salladslöken.
  7. Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
  8. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
  9. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
  10. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  11. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.
  12. Lägg ner kycklingfilé i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 5 minuter.
  13. Tillsätt champinjoner och tomater och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.
  14. Blanda i fisksås och limesaft.
  15. Häll upp i soppskålarna.
  16. Hacka färsk koriander.
  17. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
  18. Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.