Asiatisk pesto med pilgrimsmusslor

Asiatisk pesto med pilgrimsmusslor
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Asiatisk pesto med pilgrimsmusslor

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

19 ingredienser

25 min

Denna asiatiskinspirerade pesto är en spännande variant på den klassiska italienska peston. Självklart kan man byta ut pilgrimsmusslorna mot räkor, kräftstjärtar eller kyckling. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Ingredienser

portioner
  • 200 g tunna risnudlar
  • 100 g sockerärtor
  • ca 12 körsbärstomater
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • ca 250 g sallad, hackad blandad

Pesto

  • 3 dl jordnötter (eller cashewnötter eller macadamianötter)
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 dl färsk mynta
  • 3 dl färsk koriander
  • 3 dl färsk thaibasilika
  • 1 msk apelsinskal, rivet [ca 1 apelsin]
  • 1 msk limefrukt, rivet (ca 2 lime)
  • 1-2 dl rapsolja
  • ca 2 tsk sesamolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienserna till peston förutom olja, salt och peppar i en matberedare.
  2. Häll ner rapsoljan i en tunn stråle medan matberedaren går.
  3. Smaka av med sesamolja och salt och peppar.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
  5. Skär sockerärterna i strimlor.
  6. Koka upp vatten och förväll dem i ca 30 sekunder.
  7. Skölj strimlorna i kallt vatten.
  8. Blanda nudlarna med peston och sockerärterna.
  9. Skär tomaterna i klyftor.
  10. Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna några sekunder på båda sidor på hög värme.
  11. Salta lätt.
  12. Lägg upp nudlarna på en bädd av sallad.
  13. Toppa med pilgrimsmusslor och körsbärstomater.
  14. Servera direkt.