Vietnamesisk nudelsallad med biff

Vietnamesisk nudelsallad med biff
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Vietnamesisk nudelsallad med biff

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

23 ingredienser

20 min + marinering

Fräsch nudelsallad med citrongräsmarinerad biff som jag åt jag för första gången på en vietnamesisk restaurang i Paris i början av nittiotalet. Det är utan tvekan en av mina älsklingsrätter - alla kategorier. Recept från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Ingredienser

portioner
  • 400 g ryggbiff
  • ca 2 msk rapsolja

marinad

  • 3 klyftor vitlök
  • 2 citrongräs (endast den vita delen)
  • 1 msk fisksås
  • 1 tsk farinsocker

Nudelsallad

  • 150 g tunna risnudlar
  • 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 100 g jordnötter
  • 250 g sallad, hackad blandad
  • 150 g böngroddar
  • 150 g morot, rivna [ca 3 dl]

Nuoc cham-sås

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 5 msk strösocker
  • 0,5 dl vatten, kokande
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 dl limejuice, färskpressad [ca 3 lime]
  • 1-2 limefrukter, till servering

Gör så här

Kött och marinad

  1. Skär köttet i tunna strimlor.
  2. Pressa vitlöken till marinaden.
  3. Krossa och finhacka citrongräset.
  4. Blanda med fisksåsen och sockret.
  5. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter - eller ännu hellre över natten.

Nuoc cham-sås

  1. Kärna ur och strimla chilin.
  2. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

Nudelsallad

  1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skölj dem i kallt vatten.
  3. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar.
  4. Skiva salladslöken och rödlöken tunt.
  5. Grovhacka myntan och koriandern.
  6. Finhacka jordnötterna.

Kött

  1. Värm lite olja i en stekpanna.
  2. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

Vid servering

  1. Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar.
  2. Fördela nudlarna i skålarna.
  3. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök.
  4. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.