Ägg florentine med lax

Ägg florentine med lax
Foto: TV4
monica eisenman
monica eisenman

Ägg florentine med lax

14 ingredienser

Ägg florentine med lax, en variant den klassiska brunchrätten ägg benedict, som ingår i Monica Eisenmans amerikanska brunch.

I Monica Eisenmans amerikanska brunch ingår
Ägg florentine med lax
Het fruktsallad med spetskål
Amerikanska bananpannkakor
Smoothie på blåbär, banan och kokos

Mimosa, en drink med champagne och apelsinjuice

Ingredienser

portioner
  • 1 msk smör
  • 80 g babyspenat
  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 4 skivor formfranska
  • 4 skivor kallrökt lax
  • gräslök, till garnering

Hollandaisesås

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

Hollandaisesås

  1. Börja med att göra hollandaisesåsen genom att smälta smöret och låt det svalna en stund.
  2. Vispa äggulorna kraftigt och vatten i en annan kastrull och ställ sedan ner den i ett vattenbad.
  3. Fortsätt vispa tills den börjar tjockna lite.
  4. Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa ner det smälta smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle. Vispa hela tiden tills såsen är tjock och porös.
  5. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  6. Lägg ett lock på kastrullen och håll den ljummen tills servering.

Ägg

  1. Smält smöret i en stekpanna.
  2. Fräs spenaten i några minuter tills det mjuknar.
  3. För att pochera äggen, koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull.
  4. Sänk värmen och låt sjuda.
  5. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
  6. Låt ägget sjuda i 2-3 minuter eller tills äggvitan har stelnat.
  7. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev. Lägg åt sidan.
  8. Rosta brödet.
  9. Lägg en skiva lax på varje bröd.
  10. Fördela spenaten på laxen och sedan äggen.
  11. Häll på hollandaisesås på varje bröd och avsluta med att garnera med lite hackad gräslök.