Pitabröd

Pitabröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
monica eisenman
monica eisenman

Pitabröd

Av: Monica Eisenman, Lisa Eisenman Frisk

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

1h 30 min

Pitabröd är ett typiskt bröd från Mellanöstern. När man gräddar dem blåser de upp sig. Gör man sedan ett litet snitt i dem kan man fylla med bland annat kyckling, falafel eller grönsaker. Det här receptet räcker till ca 12-15 bröd.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör med träslev tills all jäst har lösts upp.
  2. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt, honung och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt resten av mjölet vid behov (det märks när degen börjar släppa från kanterna att mjölmängden är tillräcklig).
  3. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 12-15 bitar.
  4. Forma bitarna till runda bollar. Kavla ut till runda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.
  5. Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.