Pepparkaksrulltårta med rårörda lingon

Monika Ahlberg

Pepparkaksrulltårta med rårörda lingon

10 ingredienser

Med pepparkakskryddorna kommer julen! Det här är en rulltårta för julen på pepparkaka med en fyllning av en underbar smörkräm smaksatt med rårörda lingon. Denna kaka passar också för glutenallergiker då den är glutenfri.

OBS! Se till att inte ta ut kakan för tidigt då kan den bli rinnig. Tänk också på att olika ugnar har olika effekt. Bäst är att lära känna sin ugn och anpassa gradera/tiden efter det.

Ingredienser

Rulltårta

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk pepparkakskrydda

Fyllning

  • 150 g smör
  • 3,5 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl rårörda lingon

Gör så här

Rulltårta

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver med kryddorna. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  2. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan på 250° i ca 5 minuter.
  3. Strö på lite socker, lägg på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan. Dra bort det gamla bakplåtspappret och låt kakan kallna.

Fyllning

  1. Rör kraftigt ihop smör, florsocker, äggulor och vaniljsocker till fyllningen. Blanda ner lingonen och bred på blandningen på kakan.
  2. Rulla ihop från långsidan och förvara rulltårtan kallt fram till serveringen. Skär i fina bitar.