Snapas matjesill med forellrom

Snapas matjesill med forellrom
Foto: Tina Kindblom
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Snapas matjesill med forellrom

12 ingredienser

Någon mer svenskt än matjessill och gräddfil får man leta efter. Här har jag gjort en röra av dessa båda tillsammans med ytterligare älskade ingredienser. Knäckebröd och stark västerbottenost hör till.

Beräknas för ca 10 personer.

Ingredienser

  • 225 g matjessillfilé
  • 1 rödlök (stor)
  • några kvistar dill
  • 1 dl gräddfil
  • ca 1 dl crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • vitpeppar, nymalen
  • ev salt

Till servering och garnering:

  • 100 g forellrom (eller löjrom)
  • några strån gräslök
  • 10 små bitar kavring
  • 10 små bitar västerbottenost

Gör så här

  1. Dela sillen i mindre bitar och låt rinna av i en sil.
  2. Hacka rödlöken och dillen ganska fint.
  3. Blanda sill, rödlök och dill med gräddfil, crémefraiche och majonnäs.
  4. Rör inte för kraftigt utan vänd runt.
  5. Lägg upp röran i 10 snapasglas.
  6. Placera en bit västerbottenost och kavring på den lilla gaffeln.
  7. Dekorera med forellrom och fint klippt gräslök.