Matjesilltårta

Monika Ahlberg

Matjesilltårta

17 ingredienser

Vacker och god silltårta som med fördel görs dagen före festen.Garnera strax före serveringen.

Ingredienser

  • 1 kavring, skivad [ca 550 g]

Fyllning

  • 4 ägg
  • 1 förp matjessill
  • 4 dl crème fraîche
  • 200 g färskost
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 3 msk dijonsenap
  • 0,5-1 dl dill, fint hackad
  • 0,5-1 dl gräslök, fint hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 4 ägg
  • 1 förp matjessill
  • 0,5 dl dill, fint hackad
  • 0,5 dl gräslök, fint hackad
  • 1 rödlök (liten)

Gör så här

  1. Hårdkoka 4 ägg.
  2. Låt sillen till fyllningen rinna av. Hacka den i småbitar.
  3. Blanda créme fraiche och Philadelphiaost.
  4. Rör ner socker, balsamvinäger och senap.
  5. Hacka de kokta äggen och blanda ner dem tillsammans med fint hackad dill och gräslök.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Dela upp i två skålar och tillsätt den hackade sillen till den ena.
  8. Kantskär brödet och lägg 6 skivor som en botten på ett fat.
  9. Bred på hälften av smeten med sill.
  10. Lägg på ett nytt lager med kavringskivor.
  11. Bred på resten av smeten med sill.
  12. Lägg på ytterligare ett lager med brödskivor.
  13. Bred på smeten utan sill ovanpå och rumtom på kanterna.
  14. Svep in i plastfolie och ställ kallt i minst 5 timmar eller gärna över natten.
  15. Koka de 4 äggen till garneringen och låt sillen till garneringen rinna av.
  16. Hacka ägg och sill, finhacka dill, gräslök och rödlök.
  17. Garnera tårtan med ägg, sill, rödlök och det kryddgröna.
  18. Skär i bitar och servera!