Amorinas och amors tårta

Amorinas och amors tårta
Foto: Ann Lindberg
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Amorinas och amors tårta

22 ingredienser

Här finns det möjligheter att släppa loss fantasin vid garneringen. Den ambitiöse bakar bottnarna själv annars går det utmärkt att använda köpta bottnar som bas. Till den här tårtan behövs 3 lager bottnar. På mina hembakta sockerkakor skär jag av ett lock på varje som jag lägger ihop för att få en tredje botten. De köpta lägger jag ihop två och två för att få tre bottnar. Tänk på att tårtorna behöver minst 5 timmar i frysen före montering.

När man brer på moussefyllningarna behöver man ha en “kant” runt kakan. Det går bra att spänna ett dubbelvikt bakplåtspapper runt varje sockerkaksbotten om man inte har en form som passar och sedan fylla upp med mousse.

Ingredienser

Sockerkaksbotten (1 sats):

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Marängbotten:

  • 6 äggvitor
  • 3 dl strösocker

Fyllning 1, Vit chokladmousse:

  • 300 g vit blockchoklad
  • 4 äggulor
  • 6 dl vispgrädde

Fyllning 2, Hallongrädde:

  • 500 g frysta hallon (eller 4 dl färska hallon)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning 3, Mörk chokladmousse:

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 2 äggulor
  • 3 dl vispgrädde

Till garnering:

  • 100 g mörk blockchoklad, till löv
  • Pyntgelé
  • kristyr
  • hjärtan
  • silverkulor
  • Brudpar

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten:
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt i äggsmeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form.
  5. Grädda i 175° varm ugn i ca 40 minuter.
  6. Gör nästa sats.
  7. Låt kakorna svalna och gör marängbottnarna.
  8. Marängbotten:
  9. Gör 3 bottnar i 3 olika storlekar.
  10. Rita ut måtten i önskad storlek på bakplåtspapper: ca 23 cm, 17 cm och 10 cm i diameter.
  11. Grädda de två mindre på samma plåt så kan alla gå in i ugnen samtidigt.
  12. Vispa äggvitorna till fast skum.
  13. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa. Vänd ner det sista sockret.
  14. Spritsa eller bred ut marängmassan på rundlarna av bakplåtspappret på två plåtar.
  15. Grädda bottnarna i 125° varm ugn i ca 1 timme.
  16. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
  17. Chokladlöv:
  18. Gör löven till garneringen.
  19. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.
  20. Pensla några blad på avigsidan och ställ in i kylen i några timmar eller över natten. Drag sedan bort chokladlöven från bladen.
  21. Vit chokladmousse:
  22. Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
  23. Rör om tills den är slät och fin.
  24. Låt chokladmassan svalna något.
  25. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  26. Vispa grädden och rör ner den i den smälta chokladen.
  27. Hallongrädde:
  28. Tina frysta hallon något.
  29. Vispa grädde och socker löst.
  30. Tillsätt hallonen och fortsätt vispa till fast grädde.
  31. Mörk chokladmousse:
  32. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.
  33. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  34. Vispa grädden och vänd ner den i den smälta chokladen.
  35. Sockerkaksbottnarna:
  36. Skär av ett lock av varje hembakad sockerkaksbotten, ca 1⁄3 av kakan. Lägg ihop dessa två bottnar till en botten.
  37. Skär ut sockerkaksbottnarna till samma storlek som marängbottnarna.
  38. Bred vit chokladmousse på den största sockerkaksbottnen. Lägg in i frysen.
  39. Bred hallongrädde på mellanbottnen.
  40. Lägg in i frysen.
  41. Bred mörk chokladmousse på den minsta av bottnarna.
  42. Lägg in i frysen.
  43. Montering:
  44. Ta ut sockerkaksbottnarna ur frysen.
  45. Lägg en marängbotten på varje lager sockerkaka.
  46. Ställ tårtorna på varandra.
  47. Vispa grädden och bred ut den över tårtan.
  48. Garnera med chokladlöv, pyntgelé, kristyr, hjärtan, silverkulor, brudpar och annat roligt pynt.
  49. Förvara i kyl fram till servering.