Äppelpaj med nötfyllning

Äppelpaj med nötfyllning
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Äppelpaj med nötfyllning

14 ingredienser

50 min

Äppelpaj med farligt god nötfyllning! Väl värt att testa.

Receptet är beräknat för 1 paj.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 4 äpplen
  • 100 g smör
  • 75 g valnötter
  • 75 g hasselnötter
  • 50 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk mjölk
  • aluminiumfolie

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta samman alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen kallt en stund.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 23 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst kanten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 5 minuter.
  4. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i pajskalet.
  5. Smält smöret och grovhacka nötterna.
  6. Blanda ihop smör, nötter, socker, mjöl och mjölk. Täck sedan äppelskivorna med smeten.
  7. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter.