Saffranspäron

Saffranspäron
Foto: Tina Kindblom/TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Saffranspäron

8 ingredienser

30 min

Vackert och gott! Päron med smak av saffran.

Blanda gärna saffran och kanel, saffran och apelsin eller saffran och rosmarin.

Fler smaksättningar att prova: Julvinäger - Apelsinskal, kanel, färsk ingefära, stjärnanis och kardemumma. Pepparkaksvinäger -kanel, ingefära, kardemumma, nejlika. Vaniljvinäger -Snitta en vaniljstång och lägg ner delarna i en väl rengjord flaska. Fyll på med mild vinäger och förslut.

Beräknas för ca 6 portioner.

Ingredienser

Saffranspäron:

  • 3,5 kg fast päron
  • 2 små pressade citron (eller 1 stor)

Lag:

  • 3 l vatten
  • 2,1 kg strösocker
  • 3,5 g saffran (gärna trådsaffran)

Vaniljpäron:

  • 3 l vatten
  • 2,1 kg strösocker
  • 5 vaniljstänger

Gör så här

  1. Skala päronen och lägg dem i vatten med pressad citronsaft så behåller de färgen.
  2. Koka ihop alla ingredienser till lagen. Lägg ner päronen och låt de koka sakta i 15-20 minuter beroende på mognadsgrad.
  3. Lägg päronen i väl rengjorda heta burkar, häll på lagen och förslut.
  4. Vaniljpäron: Ta 5 vaniljstänger istället för saffran. Snitta dem på längden och gröp ur de små fröna. Både stång och frön ska koka med i sockerlagen. Lägg sedan med en bit av vaniljstången i burken.