Teriyakimarinerad sesamlax med sparris och sockerärtor

Teriyakimarinerad sesamlax med sparris och sockerärtor
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Teriyakimarinerad sesamlax med sparris och sockerärtor

11 ingredienser

En god rätt med vackra färger. Laxen med sitt svartvita hölje, sockerärtor och sparris i skönaste grönt.

Beräknas för ca 6 personer.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé, skinn- och benfri av mittbit

Marinad:

  • ca 1 bit ingefära, färskriven [ca 3 cm]
  • 1 dl Teriyakisås, knappt
  • ca 5 msk sesamfrön (gärna blandat svarta och vita)
  • salt
  • peppar

Till servering:

  • sockerärtor
  • 6 gröna sparrisar
  • grönsaksbuljong
  • späda salladsblad
  • sweet chilisås

Gör så här

  1. Blanda teriyakisåsen med ingefäran. Skär laxen i rejäla kuber och lägg ner dem i såsen att marinera minst en halvtimme.
  2. Lyft upp kuberna och lägg dem i en smord eller oljad ugnssäker form.
  3. Strö över sesamfröna. Salta och peppra.
  4. Stek laxen i ugn på 200° i ca 10 minuter.
  5. Dela sparrisen i 2 bitar. Koka sparrisen i grönsaksbuljong i ca 4 minuter och tillsätt sockerärtorna då 2 minuter återstår. Häll av vattnet.
  6. Lägg upp späd sallad, laxkuber, sparris och sockerärtor på fat. Droppa över sweet chilisås och servera.