Räds inte av de två degarna, det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga! /Monika Ahlberg Receptet kommer från kokboken Monikas jul.
Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Deg 2
Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
Pensla med ägg eller smör, garnera och grädda katterna på 225-250 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.