Världens godaste lussekatter

Världens godaste lussekatter
Foto: Björn Terring
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Världens godaste lussekatter

16 ingredienser

Räds inte av de två degarna, det är inte mer komplicerat än vanligt bullbak däremot blir lussekatterna fantastiskt saftiga! /Monika Ahlberg
Receptet kommer från kokboken Monikas jul.

Ingredienser

Deg 1

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1,25 l vetemjöl

Deg 2

  • 1 g saffran (gärna trådsaffran)
  • 1 sockerbit
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ca 5 dl vetemjöl

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • russin

eller

  • 50 g smör, smält
  • strösocker

Gör så här

Deg 1

  1. Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Deg 2

  1. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel.
  2. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.
  3. Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
  4. Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
  5. Pensla med ägg eller smör, garnera och grädda katterna på 225-250 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.