Mozzarella- och spenatlasagne

Mozzarella- och spenatlasagne
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Mozzarella- och spenatlasagne

22 ingredienser

60 m

Vegetarisk lasagne med mozzarella och spenat. Perfekt till matlåda! Recept från boken Monikas vargdagsmat

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 400 g lasagneplattor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 röda paprikor
  • smör, att steka i (eller olja)
  • ca 500 g fryst bladspenat
  • 500 g krossade tomater [500 g]
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk torkad timjan (eller oregano)
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 1 dl parmesanost, finriven

béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Kärna ur och grovhacka paprikan.
  3. Hetta upp en panna med smör eller olja och fräs mjuk på inte alltför hög värme och utan att löken tar färg.
  4. Tillsätt spenaten, något tinad.
  5. Låt puttra i 3–4 minuter.
  6. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i ca 10 minuter.
  7. Smaka av med flingsalt, peppar, timjan eller oregano.
  8. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull.
  9. Vispa ner mjölet.
  10. Häll på mjölken under vispning och låt koka upp.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Smörj en ugnsfast form med smör.
  13. Varva sedan tomat- och spenatsås, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås.
  14. Översta lagret ska vara bechamelsås.
  15. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen.
  16. Toppa med den rivna parmesanosten.Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
  17. Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
  18. Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.
  19. Servera den krämiga lasagnen med en sallad

Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din lasagne!