Monkey bread, Hilda Kirkhoffs recept

Monkey bread, Hilda Kirkhoffs recept
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Monkey bread, Hilda Kirkhoffs recept

13 ingredienser

1 h 30 min

Monkey bread är en härlig efterrätt som består av små degbitar doppade i smält smör, kanel och socker. Degbitarna bakas sedan tillsammans i en form och toppas med söt glasyr vid servering.

Ingredienser

portioner8 - 10

Vetedeg

  • 50 g smör, smält
  • 3 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 2 msk smör, mjukt (till formen)

Fyllning

  • 2,5 dl ljust muscovadosocker (eller mjukt farinsocker)
  • 2 msk malen kanel
  • 125 g smör, smält

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk mjölk

Gör så här

Vetedeg

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör om tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt strösocker, salt, eventuellt kardemumma och vetemjöl.
  4. Arbeta degen i en köksassistent i 10 minuter på medelhastighet.
  5. Degen ska lossna från kanterna efter 10 minuter, gör den inte det så addera lite mer mjöl under processens gång.
  6. Plasta degbunken och lägg en bakduk över, låt jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.
  7. Smörj en sockerkakasform som rymmer minst 2 liter med rumsvarmt smör.
  8. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
  9. Kavla försiktigt ut degen (utan att knåda den) till en kvadrat som är ca 2 cm tjock.
  10. Använd en pizzaslizer eller kniv och skär ut ca 60 små bitar.
  11. Rulla bitarna till bollar (de behöver inte vara så perfekta).

Fyllning

  1. Smält smöret till fyllningen och låt svalna.
  2. Blanda muscovadosocker (eller mjukt farinsocker) och kanel i en skål.
  3. Doppa varje degboll i smält smör och rulla sedan i sockerblandningen.
  4. Lägg degbollarna i den insmorda sockerkaksformen, fördela dem ojämnt så att de inte ligger rakt ovanpå varandra.
  5. Täck formen med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
  6. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  7. Grädda brödet i 30 minuter näst längst ner i ugnen tills det är gyllenbrunt och genomgräddat. Innetemperaturen ska vara 96 grader. Täck med aluminiumfolie om du är nöjd med färgen tidigare.
  8. Låt ditt monkey bread svalna i formen i max 5 minuter (om det står längre blir det för klibbigt att ta ur).
  9. Vänd sedan upp brödet på ett fat.

Glasyr

  1. Vispa ihop florsocker och mjölk slätt i en liten skål till glasyren.
  2. Ringla glasyren över brödet medan det fortfarande är varmt.
  3. Servera brödet helst varmt eller ljummet, men det går även att frysa in.