Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

Plommonspäckad fläskkarré
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås

19 ingredienser

ca 2 h 20 m

Per Morbergs recept på plommonspäckad fläskkarré med gräddsås och ugnsbakade rotfrukter. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.

Tänk så fint katrinplommon gifter sig med en saftig, smörfräst grisjäkelbit. Krydda ordentligt runt om med salt och peppar. / Per Morberg

Ingredienser

portioner

Plommonspäckad fläskkarré

  • 1 kg fläskkarré benfri
  • 16 katrinplommon, urkärnade
  • salt
  • peppar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1-2 syrliga äpplen
  • 1 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 1-2 lagerblad
  • 3-5 dl grönsaksbuljong
  • persilja, hackad, till garnering

Gräddsås

  • 5 dl sky, från stekningen
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk tamarisoja
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • gröna ärtor
  • äppelmos

Gör så här

Plommonspäckad fläskkarré

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
  3. Krydda det runt om med salt och peppar.
  4. Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
  5. Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
  6. Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.
  7. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden.
  8. Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.

Gräddsås

  1. Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
  2. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
  3. Smaka av med soja, salt och peppar.
  4. Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt gräddsås, gröna ärter och äppelmos.