Morbergska fisksoppan med saffran

Morbergska fisksoppan med saffran
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Morbergska fisksoppan med saffran

Av: Per Morberg

Från: Morberg

18 ingredienser

ca 45 m

Det ska vara fasta fiskar till Per Morbergs fisksoppa, man ska inte spara på vitvinet och det är viktigt att man lägger ned räkorna allra sist så att de inte blir sega.

När det ska komma riktigt många gäster kommer största pannan till användning. Den är stor som ett tefat, ett sådant där som man åker på i snön. Ibland blir det fisksoppa i den. /Per

Ingredienser

portioner
  • 400 g fiskfilé (ett par olika sorter t ex lax, kattfisk, kolja)
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 3-4 msk olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 l fiskfond (eller hummerfond)
  • salt
  • vitpeppar, nymalen
  • 1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika)
  • 0,5 krm chilipeppar
  • 1 kg blåmusslor
  • 200 g skalade räkor

Gör så här

  1. Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.
  2. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
  3. Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
  5. Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.
  6. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
  7. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den.