Per Morbergs viltgryta med skogssvamp

Per Morbergs viltgryta med skogssvamp
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs viltgryta med skogssvamp

Av: Per Morberg

Från: Morberg

16 ingredienser

2 dygn

Viltgryta som är jättegod med till exempel kantareller eller karljohansvamp. Recept från kokboken Morberg.

Alla grytor är godare dagen efter när de har fått stå och gotta till sig. Gör en rejäl laddning när du ändå håller på. Och var noga med att putsa grytbitarna ordentligt så att det inte är några senor kvar. Bryn sen köttet och koka det tills det blir mört.

Ingredienser

portioner4 - 6

marinad

  • 1 gul lök
  • 4 dl rött vin
  • 1 msk olivolja
  • 5-6 enbär, krossade, (eller kryddnejlika)
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad

Gryta

  • 500 g grytbitar av vilt (gärna hjort, vildsvin eller rådjur)
  • smör, till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 200 g skogssvamp (t ex kantareller och karljohan)
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Dag 1: Gör marinaden. Skala och skiva löken grovt. Blanda den med resten av ingredienserna i en bunke. Lägg köttbitarna i marinaden, täck med plastfolie och ställ bunken i kylen över natten.
  2. Dag 2: Sila marinaden och spara den till senare. Spara även de avrunna lökbitarna.
  3. Bryn köttet i smör i en tjockbottnad gryta (ej oemaljerad järngryta; vinet i grytan löser ut järn som kan missfärga rätten).
  4. Bryn även löken från marinaden.
  5. Häll på marinaden och tomatpurén. Låt sjuda i 10 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skiva under tiden svampen, hacka lökarna grovt och skiva moroten.
  8. Bryn alltsammans i en stekpanna och lägg ner det i grytan.
  9. Häll på grädden och låt grytan koka i ytterligare 20 minuter.
  10. Tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
  11. Strö på lite hackad persilja och servera med ris eller potatis.