500 g lammytterfilé (alt fläskytterfilé eller kalvytterfilé)
Rostad morot
4 morötter
0,5 citron, saften
salt
strösocker
olja
Smörkokt potatis
600 g fast potatis
200 g smör
1 dl vatten
salt
peppar
Bakad steklök
10 steklökar
olja
citronsaft
Sötsyrlig dillsås
1 kruka dill
1 schalottenlök
0,5 morot
2 lagerblad
1 msk dillfrö
3 vitpepparkorn
1,5 dl vispgrädde
4 dl kycklingfond (utspädd)
1 msk ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
25 g smör
rapsolja
Gör så här
Bakad steklök
Sätt ugnen på 225 grader. Dela alla lökar på längden och behåll skalet kvar
Olja in en ugnssäker form och salta i formen. Lägg löken med snittytan neråt. Kör i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna
Ta bort skalet och pressa 1 tsk citronsaft på löken. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
Sötsyrlig dillsås
Fräs hackad schalottenlök och hackad morot i 2 msk rapsolja på medeltemp utan att det tar färg. Lägg i dillfrön, lagerblad, vitpepparkorn och samtliga dillstjälkar från krukan (spara resten av dillen till senare) fräs ytligare några minuter. Tillsätt fonden och 1 msk ättika, reducera ner till hälften. Häll i 1,5 dl grädde och låt allt koka ihop ca 5 minuter. Sila av såsen
Koka upp ättikan och sockret så det bara blir ett uppkok sedan ställ åt sidan.
Nu kommer det till balansen mellan ättikan och sockret, vissa gillar mer åt det söta hållet andra mer åt det syrliga, det viktiga är att smaka av varje gång du tillsätter ättikslagen.
Smaka av såsen med ättikslagen samt med salt och mald vitpeppar.
Mixa såsen väl med resten av dillen och 25 g smör. Såsen ska bli helt grön.
Smörkokt potatis
Skala potatisen. Tärna ner i 2 cm kuber och lägg i kallt vatten i 15 minuter.
Koka upp 200 g smör med 1 dl vatten.
Häll av vattnet och tillsätt sedan potatiskuberna i smörvattnet. Låt småputtra i 15-20 minuter tills potatisen är helt mjuk.
Ta upp potatisen från smöret. Smaka upp med salt och svartpeppar.
Rostad morot
Sänk ugnen till 200 grader.
Skär morötterna i 2 cm långa bitar. Lägg i en skål. Tillsätt 1 msk citronsaft, 2 tsk socker, 1 msk olja och salt efter smak.
Rör runt allt och låt dra i 10 minuter.
Lägg allt i en ugnssäker form och stoppa in i ugnen i 15-20 minuter tills de är mjuka.
Ytterfilé
Jag körde med lammytterfilé men det funkar utmärkt med fläskytterfilé eller kalvytterfilé.
Sänk ugnsvärmen till 120 grader.
Krydda köttet med salt och mald vitpeppar. Stek i rapsolja på hög värme tills båda sidorna är gyllene. Sänk värmen till medeltemperatur. Tillsätt 50 gr smör och två skalade vitlöksklyftor.
Ös köttet med smöret i ca 2 minuter.
Lägg köttet i en ugnssäker form och häll över smöret från stekpannan. Kör i ugnen tills innertemperaturen är 57 grader på lammytterfilé, 67 grader på fläskytterfilé eller 60 grader på kalvytterfilé
Låt vila i 7 minuter. Skär upp i bitar.
Garnityr
Hyvla morot med potatisskalare och skär i långa strimlor. Lägg i isvatten. Plocka dillvippor.
Servering
Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar. Garnera med morotsstrimlor och dillvippor.