Mormors julgröt

Mormors julgröt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mormors julgröt

9 ingredienser

Mormor kokar alltid sin julgröt på gräddmjölk. Kanske är det därför den är extra god? Och den som får mandeln ska gifta sig under det kommande året.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 bit kanelstång

Till servering:

  • sötmandel
  • mjölk
  • malen kanel

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 min på svag värme, precis så att det kokar.
  2. Blanda samman mjölk och grädde. Tillsätt gräddmjölken och en eller flera bitar hel kanel. Rör om och koka upp igen. Sänk värmen och låt därefter gröten koka på svag värme i ca 40 min. Locket ska ligga på, gärna lite på glänt så att det inte kokar över. Rör om någon gång.
  3. Om gröten efter dessa 40 min har för lös konsistens låt den då fortsätta koka på svag värme i 10-20 min till. Lägg en mandel i gröten. Servera med mjölk och kanel.