Mormors morötter med yoghurt, brynt smör och honung

koket.se
Mormors morötter med yoghurt, brynt smör och honung
Foto: Köket.se
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Mormors morötter med yoghurt, brynt smör och honung

13 ingredienser

Den här rätten gjorde Pauls mormor när Paul var ett litet barn, en minnesvärd och fantastiskt god rätt som passar både som förrätt och som tillbehör till grillat. Morötter gifter sig perfekt med både smör och honung - och den här rätten lämnar ingen oberörd.

Så och skörda morötter
Kökets Trädgård header

Så och skörda morötter

Odla morötter - allt du behöver veta

Läs mer

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 20 morötter, späda med blast
  • 0,5 färsk lök, finhackad
  • 33 cl vichyvatten
  • 1 msk smör
  • 1 dl honung
  • 1 dl smör, brynt
  • 1 skiva bröd
  • 2 dl turkisk yoghurt, eller havregurt
  • havssalt
  • oregano

Friterad morotsblast

  • 4 stjälkar morotsblast
  • olja, att fritera i
  • salt

Gör så här

Brynt smör

  1. Bryn smör genom att smälta det på medelvärme under konstant omrörning tills det får en nötaktig doft och gyllengul-brun färg. Ställ åt sidan.

Fritera morotsblast

  1. Fritera morotsblasten i 150 graders olja. Doppa blasten i 2 minuter och lägg på hushållspapper och salta lätt. Blanda yoghurt med lite havssalt, ställ båda åt sidan.

Morötter

  1. Lägg löken och morötter i en stekpanna med lock. Slå på vichyvatten och lägg dit en klick smör. Sätt stekpannan på spisen med lock och stormkoka i cirka 2-3 minuter på max värme. Ta av från spisen men behåll locket på och låt morötterna koka 1 minut till på eftervärmen.
  2. Hacka brödskivan i småbitar och stek krispigt. Blanda med det brynta smöret, honung och smaka av med salt.
  3. Bred ut den saltade yoghurten på en tallrik. Toppa med vichymorötterna, brödsmulet och toppa med oregano och friterad morotsblast.
TIPS!
Se alla avsnitt av Kökets trädgård
Kökets trädgård avsnitt 12: Odla potatis ny

Se alla avsnitt av Kökets trädgård

Här har vi samlat alla program och recept från Kökets trädgård med Paul Svensson

Läs mer