Morotshummus med kikärtor

koket.se
Morotshummus med kikärtor
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Morotshummus med kikärtor

10 ingredienser

45 m

Morotshummus med kikärtor är ett gott tilltugg som passar alla dagar i veckan.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 morötter
  • 2 burkar kikärtor
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 dl tahinipasta (ljus)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron
  • 0,5 kruka dill
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala morötterna och skär dem i skivor. Koka dem sedan mjuka i saltat vatten.
  3. Häll av och skölj en burk kikärtor. Låt rinna av ordentligt och torka lätt med papper så de inte är så blöta.
  4. Häll ut kikärtorna på en plåt och blanda dem med olja, spiskummin och paprika. Avsluta med att salta.
  5. Rosta kikärtorna högt upp i ugnen i ca 20-25 minuter tills de är krispiga.
  6. Mixa morötter tillsammans med resterande kikärtor och 1 dl spad från kikärtorna.
  7. Mixa sedan i tahini och vitlök. Hummusen ska bli helt len och slät.
  8. Mixa slutligen i 3 msk olja.
  9. Smaka av hummusen med salt och lite citron. Den ska vara ordentligt salt.
  10. Lägg upp hummusen på ett fat och toppa med kikärtor och dill.