Morotskaka cookies

NYHET
koket.se
Morotskaka cookies
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Morotskaka cookies

22 ingredienser

1 h

De här kakorna är en härlig kombo av morotskaka och cookies med glasyr och vacker topping.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 10

Cookies

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk malen kanel
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker [ca 150 g]
  • 1,5 dl farinsocker [ca 150 g]
  • 2 tsk vaniljpaste (eller vaniljsocker)
  • 2 ägg (eller 3 små ägg)
  • 1,5 dl morot, fint rivna (medelstora morötter) [ca 1-2]

Färskostglasyr

  • 200 g färskost, rumsvarm
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpaste)

Kristyrmorötter

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit 12 % (Gelfärger (röd, gul och grön)

Montering

  • kristyrmorötter
  • limeskal
  • valnötter, hackade
  • kolasås (salt)
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Cookies

  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
  2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och kanel i en skål.
  3. Mät upp smör, strösocker och farinsocker i en skål och vispa i 2-3 minuter tills blandningen blir ljus och fluffig.
  4. Tillsätt vanilj samt ägg och blanda sedan ner de rivna morötterna.
  5. Rör ner de torra ingredienserna i smeten, vänd med en slickepott tills allt är blandat. Rör inte för mycket utan bara precis så det går ihop.
  6. Skopa upp degen (ca 2 msk per kaka) och forma till runda bollar eller använd en kakskopa.
  7. Placera kakorna med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper (de kommer flyta ut i ugnen).
  8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter tills kanterna börjar bli bruna och topparna ser torra ut.
  9. Ta ut och forma eventuellt kakorna lite med ett glas medan de är varma. Snurra kakorna runt i glaset för att göra så att kakorna blir runda och jämna i kanterna.
  10. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

Färskostglasyr

  1. Mät upp alla ingredienser till glasyren i en skål och vispa med en elvisp till en fluffig konsistens.
  2. Sprita eller bred glasyren på de svala kakorna.

Kristyrmorötter

  1. Vispa ihop äggvita, florsocker och ättiksprit med en elvisp tills det blir fluffigt.
  2. Dela upp smeten och färga två tredjedelar orange med röd och gul färg.
  3. Färga en tredjedel av smeten grön.
  4. Spritsa smeten på bakplåtspapper i form av små morötter.
  5. Låt morötterna torka i rumstemperatur i ett dygn.
  6. Förvara dem i en torr och lufttät burk.

Montering

  1. Dekorera cookiesen med kristyrmorötter, rivet limeskal, valnötter, salt kolasås, citronmeliss och/eller florsocker.