Morotskaka på överblivna morötter

Morotskaka på överblivna morötter
Foto: Erika Jureskog
Erika Jureskog
Erika Jureskog

Morotskaka på överblivna morötter

Av: Erika Jureskog

13 ingredienser

1 h 30 min

Jag älskar en klassisk morotskaka men ibland så blir det rester kvar efter vi ätit kokta morötter till middag. Ja, vad passar då bättre än att ha dem i en kaka? Denna sockerkaka blir lite mer kompakt en en vanlig luftig sockerkaka. Ät den precis som den är eller servera med glass eller en klick vispad grädde. /ErikaErika

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 185 g rörsocker [ca 2 dl]
  • 110 g strösocker [ca 1,5 dl]
  • 1 dl rapsolja
  • 2 ägg
  • 215 g morotspuré av kokta morötter
  • 1 krm vaniljpulver
  • 190 g vetemjöl [ca 3,5 dl]
  • 2,5 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 1 krm bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en brödform med bakplåtspapper. Ett tips är att blöta bakplåtspappret och sedan kram ur vattnet. Då blir bakplåtspappret lättare att forma efter formen.
  2. Vispa rårörsocker, socker, rapsolja, ägg, morotspurén och vaniljpulvret till en fluffig smet.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten lite i taget och rör försiktigt runt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Fyll brödformen och grädda på 175 grader i cirka 60 minuter. Använd provsticka för att få bästa resultat. Låt svalna i pannan i cirka 10 minuter ta sedan upp och låt svalna. Ät den gärna redan när den är lite ljummen. Inget slår nybakat eller hur?