Morotstårta med lemon curd och vit chokladsmörkräm

Väsktårta
Foto: TV4
Johanna Viberg
Johanna Viberg

Morotstårta med lemon curd och vit chokladsmörkräm

Av: Johanna Viberg

Från: Det stora tårtslaget

19 ingredienser

Härligt saftig tårta med morotskaka som botten, lemon curd och frosting som fyllning samt vit chokladsmörkräm utanpå. Täck med sockerpasta eller marsipan om du vill.

Ingredienser

Morotstårtbotten

  • 6 ägg
  • 3 dl olja
  • 320 g rörsocker
  • 277 g vetemjöl
  • 4 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 5 dl morot, rivna

Frosting

  • 300 g färskost
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • ca 400 g florsocker
  • 1 citron, skal av

Vit chokladsmörkräm

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 100 g färskost
  • 100 g vit bakchoklad

Montering

  • 300 g lemon curd

Gör så här

Morotskaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg, socker och olja pösigt. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt dem, tillsammans med morötterna, i äggsmeten. Vispa samman till en smet.
  3. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. låt kakan kallna helt innan du skär upp och fyller den.

Frosting

  1. Vispa samman färskost, smör och florsocker med elvisp. Vispa länge tills det blir en fluffig frosting. Tillsätt rivet citronskal och ev några droppar citronsaft tills frostingen fått ökad syra.

Vit chokladsmörkräm

  1. Smält chokladen och låt den svalna något. Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp.

Montering

  1. Bred ut lemon curd över varje lager tårtbotten och lägg sedan på frosting, upprepa tills hela tårtan är fylld. Klä in med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Spackla tårtan med smörkräm och klä in med sockerpasta eller marsipan.