Morotstårta med vallmofrön och lönnsirap

Morotstårta med vallmofrön och lönnsirap
Foto: Anna Larsson och Martina Ankarfyr
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Morotstårta med vallmofrön och lönnsirap

19 ingredienser

1 h 30 min

"Det här är en härlig firartårta tycker jag (får du över är den kanongod som frukost också). I smeten har jag vallmofrön som poppar lite gött i munnen och jag har toppat frostingen med lönnsirap. Lovar att det här är ett recept du kommer vilja baka igen! Till bilden har jag använt en springform som är 16 cm i diameter med högre kant för att få lite höjd på kakan. Men du kan lika gärna använda en vanlig springform som är 24 cm i diameter." / Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör, rumstempererat till formen
  • 4 dl vetemjöl (till kakan)
  • 0,5 dl vetemjöl (till formen)
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk muskot, finriven
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,75 dl vallmofrö
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 4 dl morot, finrivna [200 g]

Citronfrosting

  • 300 färskost, t ex philadelphia
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 3 dl florsocker
  • 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
  • 1 msk vallmofrö
  • 0,5 dl lönnsirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en 16 cm i diameter x 12 cm hög springform, alternativt en vanlig springform som är 24 cm i diameter. Smöra och mjöla kanterna på formen.
  3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp cirka 5 minuter.
  4. Blanda 4 dl mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, muskotnöt, kanel och vallmofrön i en separat bunke.
  5. Rör i de torra ingredienserna i äggvispet. Tillsätt olja och morötter och rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 60 minuter för formen som är 16 cm i diameter och cirka 50 minuter för formen som är 24 cm, tills kakan är helt torr rakt igenom. Låt svalna i formen och stjälp upp på ett fat.

Citronfrosting

  1. Vispa färskost och smör fluffigt, gärna med elvisp.
  2. Tillsätt florsocker, citronskal och -saft och vispa till en jämn kräm.
  3. Dela morotskakan i tre (eller två om du har den större formen) delar. Fördela frostingen jämnt mellan kakdelarna och avsluta med ett lager frosting på toppen.
  4. Dekorera med vallmofrön och ringla över lönnsirap.