Mosenkulor - som mozartkulor på familjen Mandelmanns vis. Hemgjord marsipan och hemgjord nougat som doppas i choklad. Ett riktigt lyxigt och gott julgodis!
Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt vetemjölet under kraftig vispning så att det bildas en ”boll” – det går kvickt! Låt svalna.
Vispa ihop mandelmjöl och florsocker och knåda ihop tillsammans med ”mjölbollen” (eller mixa) tills det blir en fin marsipan.
Nougat
Lägg hasselnötterna på ett bakplåtspapper och rosta dem i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter eller rosta dem i en torr stekpanna på medelhög värme tills skalen börjar spricka och de har fått en fin färg. Låt svalna lite och gnugga bort det mörka skalet. Kör de rostade hasselnötterna till mjöl i en matberedare eller mal i en kvarn.
Smält samman blockchokladen, vispgrädden och florsocker över ett vattenbad. Smaka upp med lite salt och eventuellt en skvätt likör. Rör i de malda hasselnötskärnorna.
Montering
Forma nougaten till små kulor och klä dessa sedan med marsipanen och rulla till lite större kulor. Doppa i smält choklad och låt torka. Pudra över med florsocker innan servering.