Moules frites med pommes och fänkålsaioli

NYHET
Moule frites med pommes och aioli
Foto: TV4
Karin Jamil
Karin Jamil

Moules frites med pommes och fänkålsaioli

Av: Karin Jamil

Från: Sveriges mästerkock

26 ingredienser

En klassiker som aldrig går ur tiden - vinkokta blåmusslor, frasigt friterade pommes och ailoi att dippa.

Ingredienser

Pommes frites

  • ca 1 kg fast potatis
  • ättiksprit 12 % (1 msk per 2 liter vatten)
  • olja, till fritering
  • salt

Moules

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl fänkål, hackad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • färsk persilja, finhackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • fänkålsdill, till garnering

Aioli

  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 0,5 fänkål
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • fänkålsdill, finhackad
  • svartpeppar

Gör så här

Aioli

  1. Skala och riv vitlöken fint.
  2. Häll oljan i en hög och smal bunke och lägg i vitlök, senap, vinäger, salt, ägg och fänkål.
  3. Sätt ner en mixerstav i botten av bunken. Starta mixerstaven och lyft sakta mot ytan.
  4. Ha i riven parmesan samt finhackad fänkålsdill och rör runt.
  5. Smaka av med svartpeppar och ev. mer salt och vinäger.

Pommes frites

  1. Skär potatisen i stavar, ca 7-8 mm tjocka.
  2. Sjud potatisstavarna i vatten med salt och ättika. Låt dem sjuda ca 10 minuter. Häll av och låt svalna på en handduk.
  3. Värm frityrolja till 170 grader. Fritera potatisen i ca 3 minuter. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Fritera potatisen igen i ca 3 minuter tills den har fått fin gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Slunga i salt.

Moules

  1. Skölj musslorna, Låt gärna stå i kallt vatten i 20 min. Skölj sedan av och dra bort "skägget". Knacka musslorna mot en bänk, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas.
  2. Skala och finhacka schalottenlök, fänkål, chili och vitlök.
  3. Fräs lök, vitlök, chili och fänkål i en stor kastrull utan att de tar färg.
  4. Tillsätt vin och musslor. Vänd runt och låt vinet koka upp. Tillsätt grädden, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då.
  5. Lyft upp musslorna och låt såsen som är kvar i kastrullen reducera ner. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg ner musslorna i kastrullen igen. Vänd runt och blanda ner persiljan.
  7. Servera musslorna tillsammans pommes frites och aioli.