Moule marinière

Moule marinière
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Moule marinière

10 ingredienser

30 m

"Nyttig mat för fyra! Så här gör du musslor på Musselbarens vis." /Fredrik Eriksson och Janne Bark

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 0,5 rotselleri
  • 2 king solo vitlökar
  • 2 chilifrukter (färsk)
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl vitt vin
  • 3-4 kg blåmusslor (Bohuslänska, scanfjord)
  • 3 dl vispgrädde
  • ca 50 g persilja, hackad

Gör så här

  1. Finhacka lök, morot, rotselleri, vitlök och chili.
  2. Hetta upp rapsolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills de har fått fin färg.
  3. Tillsätt vin och reducera ner det tills kastrullen nästan är torr.
  4. Häll i musslorna och sätt på ett lock. Koka musslorna i ca 10–12 minuter.
  5. Plocka upp musslorna ur kastrullen och ställ åt sidan (behåll så mycket fond i kastrullen som möjligt).
  6. Koka upp fonden som är kvar. Tillsätt vispgrädde och en skvätt vitt vin. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter eller till önskad konsistens.
  7. Lägg upp musslorna i skålar eller på djupa tallrikar, häll över såsen och toppa med hackad persilja.