Muhammara - valnöts och paprikaröra

Muhammara
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Muhammara - valnöts och paprikaröra

14 ingredienser

45 min

Muhammara är en fantastisk syriansk mezerätt på rostade valnötter och paprika. Den är pepprig och het, och full av underbara smaker. Servera den som dipp eller som ett tillbehör till grillat. /Zeina

Paprikapuré finns i välsorterade mataffärer, och i stort sett alla livsmedelsbutiker med sortiment från Mellanöstern. Om du inte hittar någon kan du göra så här: grilla cirka 500 gram röd paprika i ugnen tills skalet blivit svart. Låt paprikorna svalna och skala dem sedan. Följ receptet som vanligt. Det går även bra att använda ajvar relish, eller grillad paprika på burk. 

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl valnötter
  • 1 dl paprikapuré ((stark eller mild))
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk citron, färskpressad
  • 2,5 msk granatäpplesirap
  • 1 chilifrukt, grovhackad (uteslut för en mildare variant)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2-3 msk vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,25 dl olivolja
  • 0,25 dl rapsolja
  • granatäpplesirap, att ringla över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg valnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter. (Bränn dem inte, för då blir de bittra i smaken.) Lägg nötterna på en kökshandduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt.
  2. Lägg nötterna i en matberedare (spara eventuellt några till gar­nering) tillsammans med resten av ingredienserna, förutom oljan. (Salta försiktigt, vissa paprikapuréer kan vara väldigt salta i smaken.) Mixa ihop alltsammans till en jämn blandning.
  3. Blanda oljorna. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan mixern är på. Du bestämmer vilken konsistens du vill ha, och hur mycket olja du vill använda. Röran kan kännas lite lös i början, men ströbrödet sväller och ger en fastare konsistens, så låt muhammaran stå i minst 30 minuter före servering.
  4. Lägg röran i en skål och ringla lite granatäppelsirap eller olivolja på toppen. Garnera med grovhackade valnötter, om du vill ha lite crunch. Röran håller i ungefär 5 dagar i kylen.