Mumbai sallad

Mumbai sallad
Foto: David Frenkiel
joel åhlin
joel åhlin

Mumbai sallad

Av: David Frenkiel, Joel Åhlin

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h

Sallad på röda linser, grönkål och blomkål med en god dressing, plommonchutney och falafel är en perfekt rätt till picknicken. Salladen blir både matig och smakrik.

Ingredienser

portioner

Plommonchutney

  • 5 plommon
  • 5 aprikoser
  • 1 gul lök
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 krm gula senapsfrön
  • 1 krm nigellafrön

Curryvinägrett

  • 2 tsk curry
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk salt

sallad

  • 2 dl röda linser
  • 200 g grönkål, hackad
  • 0,25 blomkål, tunt skivad
  • 1 knippe färsk mynta
  • 2 papadums, tillagade enligt förpackningen
  • 1 msk nigellafrön

Till servering

  • 2 dl yoghurt, tjock naturell
  • falafel, gärna ärt- och myntafalafel

Gör så här

Plommonchutney

  1. Börja med att koka chutneyn. Kärna ur och skiva plommonen och aprikoserna. Skala och skiva löken.
  2. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Koka långsamt i 30 minuter. Rör om försiktigt och frekvent. Låt svalna och servera.

Curryvinägrett

  1. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten i en mindre skål.

Sallad

  1. Koka linserna al dente i lättsaltat vatten i 6-7 minuter. Låt svalna.
  2. Blanda ihop hackad grönkål, blomkål, mynta och linser i en skål. Häll över vinägretten och vänd runt tills hela salladen är dressad. Lägg upp i en stor salladsskål eller packa i
  3. picknickburkar.
  4. Bryt papadumsen i mindre bitar och smula över salladen tillsammans med en nypa nigellafrön.

Till servering

  1. Servera med falafel, en klick yoghurt och plommonchutney.