"Visst är det godaste i bullen det som är i mitten? Dessa bullar som jäst ihop i en långpanna med hög kant blir som en stor mittenbit. Hur bra är inte det?" /Hilda
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar.
Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och smör. Arbeta in mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen 12–15 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna. Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i 1 1⁄2 timme.
Förbered under tiden fyllningen. Vispa ihop smör, farinsocker, kardemumma och vetemjöl.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta.
Bred på ett jämnt lager med fyllning. Rulla ihop till en rulle och dela i 16 bitar.
Lägg bullarna tätt på en plåt eller i en långpanna med bakplåtspapper. De ska sitta ihop när man tar ut dem ur ugnen, men tänk på att de ska få plats att jäsa.
Låt bullarna jäsa 45 minuter under bakduk. Gör under tiden sockerlagen. Mät upp vatten och socker och koka upp tills sockerkristallerna smält. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mortlad kardemumma, rörsocker och strösocker till toppingen.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ungefär 15 minuter. Använder du en form med högre kanter så kan bullarna behöva stå inne lite längre.
Ta ut bullarna, pensla med sockerlagen och strö över kardemummasockret. Låt bullarna svalna under bakduk.