Mumsiga skumtoppar med pektin

POPULÄRT
Mumsiga skumtoppar med pektin
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Mumsiga skumtoppar med pektin

10 ingredienser

1 h 30 min

Klassisk goding av en botten på smörgåsrån, härligt fluffigt vaniljskum och ett överdrag av mjölkchoklad. 

Tips! Mums mums som säljs i butik innehåller gelatin. Den här varianten är i stället gjord med pektin från Atair som är ett vegetabiliskt alternativ till gelatin som utvinns ur citron, apelsin och lime.

Ingredienser

portioner stycken
  • 10 smörgåsrån
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk pektin
  • 1 krm citronsyra
  • 1 msk strösocker
  • 5 tsk vatten, ljummet
  • 200 g mjölkchoklad
  • strössel, att garnera med

Gör så här

  1. Stansa ut rundlar av smörgåsrånen med hjälp av en rund kakform eller öppningen på ett glas.
  2. I en bunke vispar du upp äggvitorna till fasta toppar. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank smet. Ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop pektin, citronsyra och strösocker i en liten skål som tål värme. Tillsätt vattnet, lite i taget, samtidigt som du rör om hela tiden. Värm i mikrovågsugnen på högsta effekt i 25 sekunder. Rör om och låt svalna. Den ska ha svalnat och tjocknat lite grann men inte stelnat helt.
  4. Vispa ner pektinblandningen i marängsmeten samtidigt som du vispar med elvispen på högsta hastighet. Vispa i ca 5 minuter så att du är säker på att pektinblandningen fördelat sig jämnt i smeten. Skulle du få klumpar i smeten kan du sila smeten genom en finmaskig sil.
  5. Spritsa ut mumsmums-fyllningen på dina smörgåsrån och ställ dem på en plåt eller bricka som får plats i frysen, täckt med bakplåtspapper. Låt mumsmumsen stå i frysen i minst 1 timme.
  6. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt svalna.
  7. Doppa varje skumtopp i chokladen, låt överflödig choklad rinna av och garnera med strössel.