Få saker slår en nyfriterad munk till fikat. Här är julig variant fylld med en pepparkakskryddad chokladkräm.
Ingredienser
250 g vatten, kallt
600 g vetemjöl
140 g äggula
70 g smör, rumsvarmt
30 g jäst
50 g strösocker
20 g salt
olja, till fritering
Topping
200 g strösocker
20 g stjärnanis, finmixad
Fyllning
500 g choklad- och pepparkakskräm
Choklad- och pepparkakskräm
500 g mjölk
140 g strösocker
120 g äggula
35 g majsstärkelse
50 g smör
150 g choklad, 56-65%
20 g malen kanel
15 g ingefära
15 g malen kardemumma
Gör så här
Deg
Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör på lägsta hastighet i ca 10 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare 5-10 minuter, degens temperatur skall vara runt 25 grader när den är färdig.
Lägg degen i en lätt oljad back eller vid bunke och låt vila i ca 30 minuter.
Dela degen i valfri vikt, 40 g för små och 80 g för större. Rundriv bitarna till jämna bollar. Lägg bollarna på en handduk. Täck med plastfolie och avsluta med handduk ovanpå.
Låt jäsa till nästan dubbel storlek, 1-2 timmar beroende på temperatur.
Topping
Mixa strösocker och stjärnanis till ett fint pulver.
Fritering
Värm oljan till 180 grader i en stor kastrull eller gryta.
Lägg ned några munkar i oljan och fritera i 4-6 minuter beroende på storlek, vänd munkarna och fritera andra sidan i 4-6 minuter. Ta upp och rulla direkt i stjärnanissockret.
Låt munkarna svalna. Gör ett hål i sidan på varje munk. Fyll munkarna generöst med chokladkrämen.
Choklad- och pepparkakskräm
Hacka chokladen fint.
Koka upp mjölken med hälften av sockret och kryddorna, låt svalna i 5-10 minuter.
Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och resten av sockret.
Blanda ned mjölkblandningen i äggulevispet, sätt tillbaka på spisen och koka upp under omrörning, låt koka i 2-3 minuter, tag bort ifrån värmen.
Blanda ned chokladen, när chokladen har smält in så blanda i smöret.
Häll över krämen i en bunke, plasta med plastfolie direkt mot krämen för att undvika skinn på krämen. Låt svalna helt.