Musselbullar

Musselbullar
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Musselbullar

28 ingredienser

30 m + tid i kyl

Musselbarens superpopulära musselbullar med potatispuré, rårörda lingon och inlagd gurka.

Ingredienser

portioner

Potatispuré

  • 800 g mjölig potatis
  • 150 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Rårörda lingon

  • 2 dl strösocker
  • 250 g frysta lingon

Inlagd gurka

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 gurka [ca 200 g]
  • 10 g salt

Musselbullar

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 vitlök (king solo)
  • 1 chilifrukt (färsk)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk rapsolja

Färs till musselbullarna

  • 250 g torsk
  • 25 g fänkål
  • 25 g purjolök
  • 1 äggula
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 7 g salt
  • ca 1 g vitpeppar
  • 50 g smör

Gör så här

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen i rikligt saltat vatten tills den är mjuk (ca 30 minuter).
  2. Värm smör, grädde och mjölk försiktigt i en kastrull.
  3. Pressa potatisen, tillsätt sedan mjölkblandningen lite i taget tills potatisen får en len och fin konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rårörda lingon

  1. Häll sockret över lingonen och låt stå tills sockret och lösts upp, blanda lite då och då.

Inlagd gurka

  1. Koka upp ättika, socker och vatten och ställ i kylen.
  2. Tärna gurkan i små kuber och salta. Låt stå medan lagen kyls ner.
  3. Häll av vätskan från gurkan och tillsätt lagen. Låt stå i minst 1 timme, gärna längre.

Musselbullar

  1. Finhacka lök, morot, vitlök och chili.
  2. Hetta upp rapsoljan i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills de har fått en fin färg, tillsätt vinet och reducera ner tills kastrullen nästan är torr.
  3. Häll i musslorna och sätt på ett lock. Koka musslorna i cirka 6–7 min.
  4. Sila av musslorna.
  5. Plocka ur musselköttet och lägg dem i en matberedare, mixa musslorna tills de är helt släta och får en smörliknande konsistens, ställ in “musselsmeten” i kylen.
  6. Sätt ugnen på 125 grader
  7. Skär torsken i 2cm bitar och ställ in i frysen medan du finhackar fänkål och purjolök, ställ sedan åt sidan.
  8. Ta fram torsken och lägg den i en matberedare tillsammans med äggulan, saltet och pepparn, mixa på medelhastighet och tillsätt grädden lite i taget, mixa tills färsen får slät konsistens (ca 2–3 min).
  9. Lägg över fiskfärsen i en bunke och blanda med musselsmet, fänkål och purjolök, forma sedan till bullar.
  10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen tills de har en innertemperatur på 50 grader (ca7 min)
  11. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smöret och stek bullarna tills de får en fin gyllene färg.