Ernst bjuder på en gryta med smak av havet. Magiska blåmusslor får sällskap av rökt fläsk och äpple - en helt underbar smakkombination som kittlar smaklökarna. Bjud gärna med Ernsts goda focaccia!
2 klyftor vitlök (eller en halv färsk vitlök med blast)
1 fänkål
2 äpplen (syrliga)
ca 300 g knippmorot (eller 2 stora morötter)
0,5 msk sambal oelek
75 cl äppelmust (syrlig)
3 dl vispgrädde
Gör så här
Tvätta blåmusslorna under rinnande vatten och ryck bort “skägget”. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig ska kasseras.
Skiva och strimla fläsket. Hacka löken grovt och skiva vitlöken.
Dela och strimla fänkål, spara fänkålsdillen till senare. Dela och skiva äpplet i tunna halvmånar och skär moroten i slantar.
Fräs fläsket så att det börjar släppa fett.
Fräs alla grönsaker tillsammans med fläsket och krydda upp med sambal olek.
Tillsätt musslorna och sätt på ett lock och låt dom ånga några minuter så de öppnar sig. Häll på musten och grädden och rör samman, låt koka upp snabbt.
Bryt i lite dillkvistar från fänkålen och tillsätt i grytan, servera direkt.