My Feldts jultårta

my feldts jultårta
Foto: TV4
My Feldt 2018Familjen Mandelmann
My Feldt 2018Familjen Mandelmann

My Feldts jultårta

15 ingredienser

1.5 h

En ljuvlig jultårta med smak av choklad, rom, apelsin och rostade hasselnötter. Perfekt att servera som sött avslut till jul.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 apelsin, zest (blanda med lite socker för att få ut mest smak)
  • 1,5 dl rom
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl gräddfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 90 g kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt

Chokladmousse

  • 1 dl nutella
  • 3 dl vispgrädde, lättvispad

Topping

  • hasselnötter, rostade
  • apelsin, syltat skal

Gör så här

Chokladbottnar

  1. Smält smör i en kastrull och häll i en bunke och blanda med mjölken, rör om.
  2. Blanda apelsinzest med en nypa socker för att förhöja smakerna.
  3. Häll i zest från en apelsin, rom, ägg, socker och gräddfil.
  4. I en annan bunke, blanda mjöl, kakao, bakpulver, 1 nypa salt.
  5. Blanda ihop alla ingredienser och vispa till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en form, eller två formar i olika storlekar (så du kan stapla dem på varandra som på bilden).
  7. Grädda formen/formarna i 175 grader i ca 30 minuter.
  8. Låt tårtbottnarna svalna helt.

Fyllning

  1. Dela respektive botten i tre delar.
  2. Blanda 3 dl lättvispad grädde med 1 dl nutella till en chokladmousse.
  3. Bred på ett lager av moussen på en av de större bottnarna, toppa med hasselnötter och varva fyllningen tills bottnarna är slut.
  4. Gör likadant med den lite mindre tårtbotten som placeras ovanpå den större botten. (My och Gustav la en rund träskiva emellan bottnarna så att det blir lättare att skära den översta.)
  5. Toppa med hasselnötter, syltade apelsinskal och gärna choklad runt kanterna.
  6. Garanterat en succé!