"Poke bowl kommer från Hawaii, men i vår närodlade version har vi bytt ut riset mot havre och använt grönsaker som växer nära oss." /Mia Clase och Lina Nertby Aurell
2 dl mathavre, okokt (gärna blötlagd över natten eller i minst 8 timmar)
0,5 rotselleri [ca 300 g]
100 g grönkål, hackad
100 g rödkål
50 g groddar (exempelvis lins- eller bön- eller rödbetsgroddar)
persilja, färsk
Strimlade morötter
2 morötter
0,5 dl äppelcidervinäger
Rödbetsgucka
1 rödbeta
1 förp vita bönor, förkokta [à 230 g]
salt
Pepparrotssås
2 dl yoghurt (växtbaserad)
1 tsk färsk pepparrot, finriven och färsk
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här
Koka havren, det tar cirka en halvtimme. Skrubba rotsellerin noga, skär sedan i tunna skivor. Ånga i 5-7 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt grönkålen ångas med den sista minuten. Finhyvla rödkålen.
Skrubba och strimla morötterna. Lägg i en skål och häll över vinägern. Låt stå i minst 15 minuter.
Skrubba och finriv rödbetan. Mixa ihop ingredienserna till rödbetsguckan, smaka av med salt. Mixa ihop ingredienserna till pepparrotssåsen. Lägg upp alla ingredienser fint i en skål, ringla över pepparrotssåsen. Garnera med persilja.