Nattjäst rågbröd med plommon

Nattjäst rågbröd med plommon
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Nattjäst rågbröd med plommon

11 ingredienser

1 dygn

Baka bröd med plommon, det blir så saftigt och gott! Koka ihop en degvätska på plommon, vatten och lite socker. Degen ska sedan bara röras ihop och jäsa över natt. Tippas därefter bara ner i en brödform. Riktigt lättbakat bröd.
Det går bra att söta med honung, allt från ett par matskedar till en halv deciliter. Det blir inte riktigt samma karaktär men fortfarande ett gott bröd. Plommonen bidrar ju också med sötma.

Ingredienser

portioner styck
  • 250 g plommon [ca 3 dl]
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 2 msk strösocker
  • 5 g jäst
  • 400 g degvätska [4 dl]
  • 105 g mörk sirap (eller 70 g honung) [0,75 dl]
  • 60 g solroskärnor [1 dl]
  • 30 g pumpakärnor [0,5 dl]
  • 30 g linfrön [0,5 dl]
  • 220 g grovt rågmjöl (eller fint rågmjöl) [4 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj och kärna ur plommonen.
  2. Skär dem i kvartar och koka upp med vatten och socker i en kastrull. Sjud tills plommonen börjar gå isär. Häll över i en skål och låt svalna till rumsvarmt.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Mät så att det är 400 g (4 dl). Om det behövs, tillsätt vatten tills det blir rätt vikt eller volym.
  4. Rör ner sirap, kärnor, fröer och rågmjöl. Blanda om.
  5. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tillsammans med salt. Degen ska vara lite kladdig så ta inte i mer mjöl.
  6. Täck och jäs i rumsvärme över natten, 12–15 timmar.
  7. Värm ugnen till 200 grader. Smöra eller klä brödformen med bakplåtspapper.
  8. Tippa ut degen i formen och jämna till ytan. Nagga djupt med till exempel en gaffel eller grillpinne för att undvika att det spricker eller blir en ficka mellan yta och inkråm.
  9. Täck med bakduk och jäs i ca 30 minuter.
  10. Grädda brödet strax under mitten av ugnen i ca 60 minuter eller tills det har en innertemperatur om 98 grader. Låt gärna brödet vila några timmar innan du skär i det.