Nattjästa zucchinifrallor

koket.se
Nattjästa zucchinifrallor
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Nattjästa zucchinifrallor

9 ingredienser

30 m + jäsning

"Frallor som jäser i kylen medan du sover och som sedan snabbt bakas ut och gräddas. Så enkelt och så gott! Frallorna smakar allra godast nybakade men de är helt okej även dagen därpå. Ett bra sätt att baka även för dig som är nybörjare." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner frallor
  • 10 g jäst
  • 400 g vatten, kallt [4 dl]
  • 150 g zucchini, grovt riven [3 dl]
  • 30 g rapsolja (eller olivolja) [2 msk]
  • 30 g honung (eller sirap) [1,5 msk]
  • 1-2 tsk salt
  • 60 g fullkornsdinkelmjöl (eller grahamsmjöl) [1 dl]
  • 540-600 g siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl) [9-10 dl]
  • ev pumpakärnor (eller andra fröer till dekoration)

Gör så här

På kvällen

  1. Smula ner jästen i vattnet i en stor bunke.
  2. Tillsätt riven zucchini, olja, honung och salt. Rör ihop.
  3. Arbeta först in det grova mjölet och sedan det ljusa. Börja med den mindre mängden. Använd en trägaffel eller slev. Degen ska bara röras ihop, inte knådas, och den ska vara lite kladdig men hålla ihop. Om degen istället skulle kännas tor så tillsätt lite vatten i taget tills den känns bra.
  4. Täck degen med plast. Låt gärna bunken stå framme någon halvtimme i rumsvärme innan du ställer in den i kylen.
  5. Placera bunken där det inte är alltför kallt och låt jäsa i 10-12 timmar.

På morgonen

  1. Värm ugnen till 250 grader i god tid så att den blir riktigt varm.
  2. Häll ut degen på lätt mjölat bakbord.
  3. Vänd om degsjoket med hjälp av en degskrapa så att det blir mjöl på båda sidor.
  4. Knåda eller arbeta inte degen för mycket utan dra eller töj ut den något till en rektangel.
  5. Skär degen i 12 rutor och flytta över bitarna till en plåt med bakplåtspapper.
  6. Dekorera med pumpakärnor eller andra fröer. Du kan behöva fukta ytan något för att få fröerna att fästa. Eller så kan du bara pudra över lite mjöl.
  7. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda frallorna i ca 15-18 minuter. De är färdiga när de har en innertemperatur på 96-98 grader.
  8. Låt svalna utan bakduk på ett galler.