New Orleans gumbo

koket.se
New Orleans gumbo
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

New Orleans gumbo

21 ingredienser

2-2,5 h

Lisas lite enklare version av en gumbo, delstaten Louisianas officiella maträtt, en typ av gryta med korv och kyckling.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 rödlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 1 litet knippe bladpersilja finhackad [ca 2 dl]
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5-1 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 kg kycklinglårfilé urbenad
  • 250 g andouillekorv, gärna färsk (eller kielbasa)
  • 0,75 dl neutral olja
  • 1,5 dl vetemjöl
  • ca 1,5 l kycklingbuljong
  • 2 dl tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 3 bananschalottenlökar
  • ca 2 msk vitvinsvinäger
  • ris (eller vitt bröd, till servering)

Gör så här

  1. Strimla rödlök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla sellerin och hacka persiljan fint. Blanda alla grönsaker (förutom schalottenlök) med 1/3 av den hackade persiljan, timjan, lagerblad, salt, cayennnepeppar, kryddpeppar och svartpeppar. Ställt åt sidan.
  2. Bryn kycklingen i omgångar i en stor gjutjärnsgryta med olja tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Skiva korven och stek den i samma gryta. Ta upp korven. Häll allt fett från kastrullen i en mått-skål och addera neutral olja till skålen så att mängden fett kommer upp till totalt ca 1,5 dl.
  3. Häll tillbaka allt fett i gjutjärnsgrytan och skrapa försiktigt botten med en träslev så att alla fastbrända bitar lossnar från botten. Vispa i mjölet i fettet och låt koka upp på medeltemperatur under omrörning tills du har en mörkbrun vätska, det tar ca 20 minuter om du låter blandningen puttra. Rör i den då och då så du inte bränner den. Det här blir som en redning.
  4. Tillsätt buljongen till redningen. Blanda ut tomatpurén med 5 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med hackade tomater. Tillsätt grönsaks- och örtblandningen, korv och kyckling. Låt allt koka upp på hög värme och låt reducera tills vätskan kokat samman och blivit lite tjockare. Det tar ca 1 timma beroende på storlek på grytan. Rör om då och då under tiden så det inte bränner.
  5. Tillsätt finhackad bananschalottenlök, vinäger och resten av persiljan och koka i ytterligare ca 5 minuter. Ta bort från värmen och låt stå ca 10 minuter innan servering. Smaka av och servera med vitt bröd eller ris.