Strimla rödlök och vitlök. Kärna ur och hacka paprikan. Strimla sellerin och hacka persiljan fint. Blanda alla grönsaker (förutom schalottenlök) med 1/3 av den hackade persiljan, timjan, lagerblad, salt, cayennnepeppar, kryddpeppar och svartpeppar. Ställt åt sidan.
Bryn kycklingen i omgångar i en stor gjutjärnsgryta med olja tills de är gyllenbruna runt om. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Skiva korven och stek den i samma gryta. Ta upp korven. Häll allt fett från kastrullen i en mått-skål och addera neutral olja till skålen så att mängden fett kommer upp till totalt ca 1,5 dl.
Häll tillbaka allt fett i gjutjärnsgrytan och skrapa försiktigt botten med en träslev så att alla fastbrända bitar lossnar från botten. Vispa i mjölet i fettet och låt koka upp på medeltemperatur under omrörning tills du har en mörkbrun vätska, det tar ca 20 minuter om du låter blandningen puttra. Rör i den då och då så du inte bränner den. Det här blir som en redning.
Tillsätt buljongen till redningen. Blanda ut tomatpurén med 5 dl vatten och rör ner i grytan tillsammans med hackade tomater. Tillsätt grönsaks- och örtblandningen, korv och kyckling. Låt allt koka upp på hög värme och låt reducera tills vätskan kokat samman och blivit lite tjockare. Det tar ca 1 timma beroende på storlek på grytan. Rör om då och då under tiden så det inte bränner.
Tillsätt finhackad bananschalottenlök, vinäger och resten av persiljan och koka i ytterligare ca 5 minuter. Ta bort från värmen och låt stå ca 10 minuter innan servering. Smaka av och servera med vitt bröd eller ris.