200 g vita chokladknappar (eller hackad vit choklad)
3 dl frysta blåbär, stora
Till servering
florsocker
2 dl crème fraîche
1 citron, saften
4-5 msk strösocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i en matberedare monterad med kniv. Häll smulorna i en bunke och blanda med smöret och sötmandeln. Tryck ut smuldegen i en smord springform klädd med bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt ca 15 minuter. Förgrädda i nedre delen av ugnen 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Öka ugnstemperaturen till 200 grader.
Mät upp cream cheese och ricotta i en bunke och vispa ihop med elvisp. Tillsätt socker, mannagryn, vaniljpulver och citronskal och vispa ihop. Vispa ner ett ägg i taget.
Koka upp grädden i en liten släpplättpanna, ta pannan från värmen, häll i chokladen och låt den smälta under omrörning. Blanda chokladen i cream cheesesmeten. Häll smeten i formen. Sätt formen på ett galler på nedersta falsen i ugnen och grädda ca 40 minuter. Strö över blåbären och grädda ytterligare 20 minuter eller tills cheesecaken är genomgräddad. Låt svalna och pudra med florsocker.
Blanda crème fraiche, citronsaft och socker tills sockret smälter.